Narzędzia osobiste
Jesteś w: Start Produkty Refraktometry laboratoryjne MS REF 090-USB

MS REF 090-USB

Refraktometr laboratoryjny MS REF 090-USB jest precyzyjnym, przyrządem służącym do pomiaru wielkości współczynnika załamania światła różnego rodzaju produktów ciekłych, w tym roztworów i emulsji o różnym stopniu zagęszczenia. Zabarwienie i obecność stałych drobin nie mają wpływu na pomiar.

MS REF 090-USB

MS-REF090-USB-LPRefraktometr laboratoryjny MS REF 090-USB to precyzyjny przyrząd przeznaczony do wykonywania pomiarów wartości współczynnika załamania światła dla ośrodków ciekłych.

Przyrząd może być wykorzystywany do mierzenia soków, past, napojów, koncentratów, syropów, w tym także substancji nieprzejrzystych - silnie absorbujących światło lub nieklarownych jak np. zagęszczony sok z czarnej porzeczki lub przeciery owocowe.

Refraktometr wyposażono w odporny na uszkodzenia szafirowy pryzmat oraz szczelną obudowę wykonaną ze stali kwasoodpornej.  Metalowa oprawa pryzmatu wykonana jest również ze stali kwasoodpornej.

Refraktometr podaje wyniki pomiaru jako wielkość współczynnika załamania światła lub jako % wagowy wg cukrowej skali ICUMSA.
W obu przypadkach wyświetlany jest również wynik skompensowany termicznie do temperatury 20°C.

 Urządzenie posiada złącze USB do komunikacji z komputerem.

 Refraktometr jest zasilany bezpiecznym napięciem 5 V z USB.

 Przyrząd jest zestrojony fabrycznie i nie wymaga kalibracji.
Wyniki pomiarów przedstawiane są na komputerze typu PC. Do jednego komputera można dołączyć do czterech refraktometrów z interfejsem USB.

 

W skład zestawu wchodzą:

1.

Refraktometr MS REF 090L-USB + oprogramowanie na PC

1 szt.

2.

Instrukcja obsługi refraktometru MS REF 090L-USB

2 szt.

 

 

PARAMETRY TECHNICZNE REFRAKTOMETRÓW LABORATORYJNYCH

 

 

 

MS REF 060L

MS REF 090-USB

Zakres pomiarowy:

 

 

- współczynnik załamania światła (RI)

1,3306 - 1,4442 RI

1,3200 - 1,5200 RI

- % wagowy sacharozy (Brix)

0,0 - 60,0 %

0,0 - 90,0 %

Dokładność pomiaru:

 

 

- współczynnik załamania światła (RI)

0,000 1 RI

0,000 05 RI

- % wagowy sacharozy (Brix)

0,1 %

0,05 %

- temperatura

0,3°C

0,2°C

Zdolność rozdzielcza wyniku pomiaru:

 

 

- współczynnik załamania światła

0,000 1 RI

0,000 01 RI

- % wagowy

0,05 %

0,1 %

- temperatura

0,01°C

0,01°C

Zakres temperatur pracy:

 

 

- otoczenie

10 - 40°C

5 - 45°C

- mierzony ośrodek

10 - 40°C

10 - 40°C

- kompensacja termiczna wskazań

10 - 40°C

10 - 40°C

Wyjścia:

RS 232

USB

Zasilanie:

4 akumulatory AA NiMH 1.2 V

z USB

Pobór mocy:

0,4 W

0.8 W (5 V/0,15 A)

Minimalna objętość próbki:

0,5 ml

0,5 ml

Pojemność archiwum:

100 pomiarów

 

Czas pracy z 1 kpl. akumulatorów:

około 50 godzin

 

Czas ładowania 1 kpl. akumulatorów:

około 2 godzin

 

 

 Szczegółowych informacji o ofercie
udziela Dział Marketingu i Sprzedaży
e-mail: marketing@mysoft.com.pl